Vereség - emelt fejjel

A világcsoport rájátszás Magyarország-Csehország találkozóján végül 3-2-es vendéggyőzelem született. Vasárnap Valkusz Máté és Piros Zsombor is vereséget szenvedett cseh ellenfelétől.

 

A 2-1-es vezetés után vasárnap két egyéni meccs várt a csapatokra. Az éljátékosok találkozóján Valkusz Máté négy szettben kikapott Jiri Veselytől.

A meccs elején mindkét játékos bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, mígnem Máté 3:2-nél elvette a 198 centis cseh szerváját. Vesely rövidítésekkel próbálkozott, ám a 20 éves magyar rendre befutotta ezeket, és 5:2-re elhúzott. A játszmát lezáró rövidítés az elérhetetlennek tűnő labdákat is befutó Valkusz fölényét hozta, aki kihasználta második szettlabdáját (7:6).

A folytatás is álomszerűen alakult, Valkusz 2:0-ra vezetett, ám az ismét erőre kapó Vesely visszajött a hátrányból. Bombaszervákkal és agresszív játékkal fokozatosan a magyar fölé kerekedett, és 1 óra 38 perc elteltével egyenlített.

A volt junior világelsők csatája egyre inkább a cseh felé billent. Valkusz mély hullámvölgybe került. Miközben próbálta rendezni a sorokat, ápolták a combját, görccsel és fizikális problémákkal küszködött, és csakhamar elveszítette a szettet. 

A negyedik játszmában sem változott a helyzet, ám 1:5 után Valkusz - utolsó tartalékait mozgósítva - erőre kapott, de csak egy bréket tudott ledolgozni. A találkozó 2 óra 51 percig tartott.

A találkozó sorsáról döntő találkozón Piros Zsombor és Lukas Rosol lépett pályára.

A világranglistán 419. magyar játékos februárban egy tét nélküli győztes meccsen mutatkozott be a válogatottban Belgiumban, majd pénteken drámai csatában, 4 óra 23 perc alatt gyűrte le a 328 hellyel előtte álló Jiri Veselyt. Ezúttal nem kisebb feladat várt rá, mint megnyerni a párharc mindent eldöntő, ötödik meccsét a 234 hellyel magasabban jegyzett Rosol ellen.

A 18 éves magyar reménység 1:1-nél, majd 2:5-nél is elvesztette az adogatását, és már-már veszni látszott a szett, amikor összeszedte magát, és 4:5-re felzárkózott. Ekkor azonban a 33 éves ellenfél nagy küzdelemben értékesítette ötödik játszmalabdáját, és szettelőnybe került.

Ahogy két napja Vesely ellen, az Australian Open tavalyi junior bajnoka ezúttal sem tört meg, 3:1-re meglépett, csakhogy a következő négy gém a hatalmas ütésekkel operáló Rosolé lett. A 196 centis cseh azonban nem tudta kiszerválni a játszmát, sőt, 6:5-nél Pirosnak volt szettlabdája - de nem élt vele. A rövidítés hallatlan izgalmakat hozott, Rosol első szettlabdájánál a magyar teniszező a vonalra ütött egy átemelést - Rosol a székbíróval együtt hosszasan tanulmányozta a nyomot -, ám a másodikat már nem tudta kivédeni.

A világranglista 26. helyén is megfordult Rosol a harmadik felvonásban rögtön elvette Piros adogatását, aki ugyan visszabrékelt, de ezt követően 5:1-es hátrányba került. Az ellenfél ekkor elpuskázta meccslabdáját, majd elvesztette a szerváját, Piros viszont a publikum éljenzése közepette hozta a sajátját, és 5:3-ra szépített. Rosol ekkor már nem bizonytalankodott, és lezárta a találkozót.

A csehek 3-2-es győzelmét eredményező mérkőzés 2 óra 25 percig tartott.

"Köszönjük mindenkinek a szurkolást, ugyan nem tudtunk nyerni, de remélem, nem okoztunk csalódást" - mondta  a televízós kamerák előtt Köves Gábor szövetségi kapitány.

A magyar csapat - amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba - a februári nyolcaddöntőben 3-2-re kikapott a tavaly döntős Belgiumtól, ezért kellett osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért. A DK-osztályozónak ezúttal azonban a 2019-es kiemelésen kívül nem volt komoly tétje, mivel a nemzetközi szövetség néhány hete radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 csapata között. Ott újabb párharc vár a csapatokra, s a továbbjutó 12 együttes jut az év végi világdöntőbe (Madrid vagy Lyon), ahol az idei világcsoport négy elődöntős együttesével, valamint 2 szabadkártyás gárdával kiegészülve 18 nemzeti válogatott küzd majd egy hétig a Davis Kupa trófeáért.