Valkusz: egészség és eredmény

Valkusz Máté szettveszteség nélkül nyerte meg a portugáliai 25.000 dolláros Futures-tornát. Ebben a kategóriában ez volt karrierje első győzelme.

 

Karrierje első 25.000 dolláros Futures tornáját nyerte meg az elmúlt hétvégén Valkusz Máté (ATP 410.). Minden első győzelem nagy lépés egy fiatal teniszező életében, ez a siker azonban sokkal inkább ugrás, egy magasabb szintre. Az idei esztendő egyébként is jól alakult Kuhárszky Zoltán tanítványa számára, hiszen a horvátországi Poreč és a két zalaegerszegi siker után ez már a negyedik diadala, igaz, az eddigiek nem voltak ilyen rangosak. Hab a tortán, hogy harmadik kiemeltként, szettveszteség nélkül menetelt végig a Portugáliában megrendezett viadalon.
Saját elmondása szerint azonban korántsem volt olyan könnyű ez a hét, mint ahogy azt az eredményből gondolhatnánk. Sőt. Kifejezetten nehéz meccsek is voltak a sorozatban, mint például a brazil Orlando Luz elleni elődöntő.
− A ranglista néha kicsit csal, hiszen az ő esetében a három évvel ezelőtti junior világelsőről beszélhetünk, ráadásul két hete nyert egy huszonötezrest, májusban pedig egy tizenötezrest – értékelte tornagyőzelmét Valkusz Máté. − Hiába áll mögöttem pillanatnyilag a világranglistán, az ő legyőzését nagy skalpnak tartom. Döntőbeli portugál ellenfelem sem a játéktudása miatt nem fér be az első ötszázba, hanem azért, mert a tengerentúlon tanul, így évközben nem indul versenyeken. Ő is nagyszerűen játszott. Mindkettőjüknek az első két-háromszázban lenne a helye.

Portugáliában bár könnyűnek tűnt a dolga, valójában nehéz meccseket kellett nyernie a tornagyőzelemhez.

Hogy tudott ebben a mezőnyben Valkusz Máté ilyen magabiztos győzelmeket aratni? A válasz a 19 éves játékos egészségi állapotában keresendő. A fiatal teniszező korábban sokat küzdött sérülésekkel, majd betegségekkel, amelyek rendre visszavetették beinduló karrierjét. Most viszont örömmel számolhatott be arról, hogy végre jól érezte magát, és egy hétre semmi másra csak a játékra kellett figyelnie.
− Ha fitt vagyok, akkor erre vagyok képes – mondta Valkusz, aki éppen a németországi orvosának rendelőjéből távozva válaszolt kérdéseinkre. – Most állapították meg, hogy a vállam száz százalékosan rendbe jött, s a többi problémám is elmúló félben van. De igazából nem is kéne szakember ennek megállapításához, hiszen rég volt ilyen intenzív hetem, nekem pedig kutyabajom. Remekül bírtam a terhelést.
Éppen ezért Valkusz Máté a hétvégén hatalmas fába vágja a fejszéjét, és elindul a németországi Pullach-ban, a 127 ezer euró összdíjazású Isar Openen. Tavasszal még úgy tervezték edzőjével, hogy nyártól elsősorban Challengereken méri majd fel tudását. De nem volt százszázalékos formában, ezért maradt a Futures-tornákon.
− Nem gondolom, hogy túl nagy falat lenne ez a torna, hiszen a kvalifikáció, amelyben indulok, egy erős huszonötezresnek felel meg. Pont ilyen volt a portugál is, ezért  reálisnak tartom, hogy megnyerjem a főtábláig vezető három mérkőzést. Hihetetlen mennyit lehet fejlődni ezen a szinten, nekem pedig semmi más célom nincs, mint meccsről-meccsre jobban és jobban játszani – jelenti ki határozottan a fiatal teniszező.
Márpedig, ha Valkusz Máté egészsége engedi, akkor a tenisztudásán biztosan nem fog múlni.