Balázs Attila hidegterápiával készül a Davis-kupára

A csehek elleni mérkőzés meghatározó embere, Balázs Attila, pillanatnyilag apró sérüléssel bajlódik, ezért óvatosságból lemondott néhány tornát. A Davis-kupa találkozóra ismét százszázalékos formában szeretne lenni.

 

A cseh válogatott elleni Davis-kupa mérkőzésen Köves Gábor kapitány Fucsovics Márton mellett Balázs Attilára számít leginkább. Az ATP világranglista 167. helyén álló 29 éves játékos jó formában teniszezte végig a tavaszi szezont és a nyár elejét, ám mostanra őt is elérte az élsportolók legnagyobb ellensége, a sérülés. S bár egyelőre nem tűnik komolynak a dolog, azért az óvatosság mindenképpen indokolt. Különösen a szeptemberi Davis-kupa találkozó fényében.


− Igazából nem történt semmi különös, nem emlékszem mozdulatra, de körülbelül három hete fáj a lábam. Ezért most lassítottam a tempón és kihagyok egy-két tornát az elővigyázatosság jegyében, a US Open selejtezőjére mentem volna legközelebb, de inkább lemondtam róla, mert nem vagyok százszázalékos formában. Helyette most kéthetes hidegterápiára járok, hogy minél előbb újra a topon legyek. Nagyon fájna, hogyha nem tudnék szeptemberben a csapat és a kapitány rendelkezésére állni. Még akkor is, ha tudom, hogy a sportban ez sajnos mindig benne van – mondta kérdésünkre Balázs Attila, aki mindig is különleges élményként élte át, amikor a magyar válogatott színeiben léphetett pályára. Nemcsak azért, mert ilyenkor az országát is képviselheti, de azért is, mert remek csapat a mostani. Köves Gábor irányításával az edzéseket és a meccseket egyaránt szereti. Az ő szavaival élve, mindenki örömmel meghal a pályán, hogyha a Davis-kupa csapatról van szó. S bár papíron valamivel esélyesebbnek tűnnek a csehek, Balázs Attila nem osztja ezt a véleményt:


− Szerintem picit felénk billen a mérleg nyelve. Ezért is fontos most, hogy meggyógyuljak, hiszen mindenkire száz százalékosan szükség lesz ezen a mérkőzésen. Nagy öröm ugyanakkor nekünk, idősebbeknek, hogy olyan ígéretes fiatalok állnak mögöttünk, mint Valkusz Máté és Piros Zsombor. Rövid időn belül meghatározó játékosai lehetnek a csapatunknak, amely így még erősebbé válhat.

Balázs Attila különleges élménynek tartja a Davis-kupa mérkőzéseket Fotó: Zádor Péter

Balázs Attila szeptemberben lesz 30 éves, de nem tervezi, hogy szögre akasztaná a teniszütőjét. Fiatalnak érzi még magát, és bár jó ideje tagja már az élmezőnynek és folyamatosan a maximumot kell nyújtania ahhoz, hogy a Top 200-ban legyen, azért időről-időre újabb és újabb motivációkat talál a folytatáshoz. Az egyik ilyen serkentő hatás többek között a Davis-kupa mérkőzés, de a magánéletében is talál segítséget, ha arra van szüksége.


− Tavaly született meg kislányom, s bár érthető módon ez az új szerepkör néha nehézségeket is okoz, a pozitív hatása szerintem sokkal erősebb. Az utóbbi időben gyakran belőle próbálok erőt meríteni, amikor nehézségeim akadnak – A legjobb ATP-s helyezését (153.) 2010-ben elérő játékos azonban legtöbbször úton van. Ha pedig éppen nem, akkor családján kívül, a Budai Tenisz Centrum közösségére is maximálisan számíthat. A Városmajorban ideális körülmények között, nagyon jó hangulatban készülhet az előtte álló nemzetközi kihívásokra. S mivel a jövőjét játékoskarrierje után is a teniszben képzeli el, örömmel vállalkozott arra, hogy a közel 15 éves profi pályafutása alatt szerzett tapasztalatait a BTC ifjú növendékeinek is átadja. Hivatalosan mentori szerepet vállalt a klubnál, ám hosszútávon ennél sokkal több, igazi példakép lehet a fiatalok számára.