A Lurdy Ház várja a Davis Kupát

Jóváhagyta a Nemzetközi Tenisz Szövetség a Davis Kupa szeptember közepén esedékes világcsoport-osztályozók helyszíneit. A magyar-cseh összecsapásra eszerint a Lurdy Házban kerül sor. Pontosabban az annak parkolójában felépítendő pályán.

 

Jóváhagyta a Nemzetközi Tenisz Szövetség a Davis Kupa szeptember közepén esedékes világcsoport-osztályozók helyszíneit.

Argentína San Juanban fogadja Kolumbiát, Ausztria Grazban rendezi az ausztrálok elleni meccset, SzerbiaKraljevóban játszik India ellen, Glasgowban lesz a brit-üzbég mérkőzés, Biel városában a svájci-svéd, Torontóban a kanadai-holland, Oszakában a japán-bosnyák csata.

magyar-cseh  Davis Kupa összecsapás helyszíneként ez szerepel az ITF hivatalos dokumentumában: Lurdy Ház, Budapest.

De hogy került a csizma az asztalra…

Richter Attila, a szövetség főtitkára érdeklődésünkre elmondta, hogy noha egyáltalán nem szokatlan, hogy a Davis Kupa mérkőzés kedvéért emelnek ideiglenes pályát, a zadari horvát-amerikai elődöntő, vagy a grazi vásárcsarnokban rendezendő osztrák-ausztrál derbi helyszíne is ezek közé tartozik, a kettős kényszer vitte bele a magyar szövetséget az újabb helyszínváltásba.

– Jövő tavasz előtt a Margitszigeten biztosan nem lesz játékra alkalmas pálya, a világcsoportban maradásért kiírt Csehország elleni mérkőzésre viszont szeptember 14-16. között kerül sor – vázolta a helyzetet Richter Attila. – Legutóbbi rendezvényeink otthonát, a magyar-orosz Davis Kupa-mérkőzésen és a tavaszi ATP Tour viadalon már „bejáratott”, a Kopaszi-gátnál létesített területet elveszítettük, s mivel Magyarországon nincs az ITF világcsoportos követelményeinek megfelelő stadion, kénytelenek voltunk ismét új helyszínt keresni.Megtudtuk, hogy a Kopaszi-gátnál felgyorsultak a beruházási munkálatok, s a nyár elején nem csupán a MOL felhőkarcoló építésének kezdése vett lendületet, de a szomszédos telken is munkálatokat jelentett be a befektetői csoport, így egyértelművé vált, hogy az őszi mérkőzést már nem lehet ott megrendezni.

– Több lehetséges helyszínt megvizsgáltunk, hova tudnánk egy olyan rangos eseményt, mint a Davis Kupa költöztetni? Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen az ITF igen szigorú követelményeket szab a rendezésre, s ezekből nem enged, hiába próbálnak a házigazdák engedményeket kicsikarni. A négyezer fős nézőtér alapkövetelmény, miként az elhelyezésre, parkolásra, kiszolgálásra, a csapatok szállítására, elhelyezésére vonatkozóan is világszerte egységes szabályokat kell betartanunk – tudtuk meg az MTSZ főtitkárától. – Az Óbudai szigeten ígérkezett megfelelő helyszín az ideiglenes stadion építésére, ám az augusztus közepi Sziget Fesztivál „visszabontása” időben jócskán belecsúszik abba a periódusban, amikor nekünk már nagyban építenünk kellene ugyanott, így aztán tovább kutakodtunk. A Lurdy Ház vezetőivel sikerült megfelelő megállapodást kötnünk, s a hatalmas parkoló terület Pékerdő utca felőli szegletében épülhet fel a teniszváros.

Richter Attila az is elmondta, hogy az előkészületi munkálatok már megkezdődtek. Másfél hete már dolgoznak a területen, a tribünök, a pálya építése  elkezdődött, s augusztus végén, szeptember a kiszolgáló épületek is állnak majd. Akkor már a helyszínen gyakorolhatnak Köves Gábor kapitány csapatának tagjai, s a szabályok szerint szeptember 10-től a cseh válogatott is a helyszínen készül a Davis Kupa világcsoportban való jövő évi szereplésről döntő mérkőzésre.